Recensământul este o acțiune care se desfășoară în toate țările Uniunii Europene. În România, Recensământul populației și locuințelor se desfășoară potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările și completările ulterioare.
Recensământul populației și locuințelor a început pe 14 martie și va fi factorul determinant pentru următorii 10 ani în dezvoltarea comunităților noastre. Până la data de 15 mai putem să lucrăm la prima etapă și să arătăm că liderii tuturor localităților din județul Harghita pot lua în serios oportunitățile strategice și cu atitudinea corectă, pot obține rezultate bune. Pentru prima dată în România recensământul va fi 100% informatizat, oferindu-se posibilitatea autorecenzării, care se va realiza online de pe orice telefon mobil inteligent, tabletă sau calculator cu acces la internet. Chestionarul pentru autorecenzare va fi disponibil în limba română, în limbile minorităților naționale și în limba engleză.
Efectele unui recensământ de succes vor avea implicații benefice majore pentru noi și generațiile următoare, prin distribuirea corectă și eficientă a fondurilor bugetare, prin elaborarea de proiecte relevante, prin asigurarea reprezentativității comunităților și prin implementarea de politici publice utile. Majoritatea politicilor publice beneficiază de pe urma rezultatelor recensământului. Acestea pot fi, de exemplu: politicile sociale (educația, sănătatea populației, îmbunătățirea condițiilor de locuit, creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și reducere a șomajului și, implicit, a sărăciei), politicile familiale, politicile privind migrația, politicile de dezvoltare a mediului rural, politicile economice (fondul de locuințe, accesul la rețeaua de apă, la energie electrică, îmbunătățirea rețelelor de transport intra- și inter-urban) sau politicile privind sprijinul statului pentru minoritățile etnice și cultele religioase.